Muntliga presentationer för t.ex. medarbetare, styrelsemedlemmar och investerare är oftast en naturlig del av chefsrollen. För att lyckas framföra ditt budskap på ett tydligt och engagerande sätt kan det däremot vara nödvändigt att finslipa presentationstekniken. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av några handfasta tips som tar dina presentationer till nästa nivå.

Innehåll

  • Presentationer – en del av chefsyrket
  • Tips för att hålla bättre presentationer i styrelsen

Presentationer – en del av chefsyrket

Chefsyrket är väldigt omväxlande och det innebär allt som oftast att du måste kunna tackla en mängd arbetsuppgifter. Allt från svåra samtal och förhandlingar till strategiskt arbete och muntliga presentationer, varav den sistnämnda som vi har extra fokus på.

Att hålla i presentationer är nämligen en naturlig del av chefsrollen. Oavsett om det handlar om föredrag för medarbetare, styrelsemedlemmar, investerare eller andra. Något som inledningsvis kan vara nervöst och svårt.

Har du väl blivit bekväm med att prata inför andra är du en bra bit på vägen. Det är ungefär som att lära sig cykla. När du väl har lärt sig det så sitter det. Vägen dit kan däremot vara tuff och du kommer troligtvis att ramla några gånger.

För att finslipa dina muntliga framträdanden tänkte vi därför dela med oss av några praktiska tips som garanterat tar dina presentationer till nästa nivå.

Tips för att hålla bättre presentationer

1. Var förberedd – Förberedelse är många gånger a och o. Detsamma gäller vid presentationer. Här är den verkligen essentiell. Det är också ett av de bästa sätten att bota nervositet. Fundera exempelvis på vilka som kommer att lyssna på din presentation, vad du ska säga och hur du ska framföra det på ett intressant sätt?

2. Lägg stor vikt vid inledningen – Den absolut viktigaste delen i din presentation är inledningen. Så länge du lyckas skapa en intressant och kraftfull inledning kan du säga nästan vad som helst efteråt.

3. Engagera dig till max – Oavsett hur bra ditt innehåll än må vara, berör det knappast någon om du inte är engagerad. Du måste verkligen tro på det du säger och förmedla äkta känslor. Annars kommer aldrig din publik att göra det.

4. Dra ner på tempot – Att engagera sig till max utan att skynda iväg med orden är en konst. När man håller i föredrag tenderar man nämligen att prata snabbare än normalt. Något som gör att presentationen känns hafsig och ogenomtänkt. Se därför till att göra pauser och försök dra ner på tempot.

5. Våga använda din kropp – Ditt kroppsspråk kan många gånger kommunicera mer än dina ord. Försiktiga gester och stillastående utstrålar osäkerhet. Se därför till att våga använda din kropp och röra dig i rummet eller scenen på ett naturligt sätt.

6. Involvera dina åhörare – Om du vet med dig att din presentation kommer att vara väldigt lång, kan det vara en bra idé att planera in delar där du involverar dina åhörare. Exempelvis genom frågor eller diskussioner.

7. Var inte beroende av teknik – Att vara helt beroende av teknik är ingen bra idé. Förr eller senare kommer den att strula. Se därför till att du alltid kan genomföra din presentation, även om projektorn inte fungerar.

Där har du det – sju saker att tänka på vid muntliga framträdanden. Anamma dessa punkter och du kommer garanterat att nå ut med ditt budskap på ett slagkraftigare sätt!

Bland våra chefsutbildningar med löpande rådgivning hittar du bland annat:

Gör som hundratals andra och vidareutveckla dina ledarkunskaper hos oss på Exmi – boka din utbildning redan idag eller kontakta oss för att få veta mer!