Alla företag har som mål att vara lönsamma och generera vinst. Det innebär att företagets intäkter är högre än kostnaderna. Med hjälp av bokföringen kan företag tillfälligt trixa till sig vinster men de behöver inte vara lönsamma företag för det.
Ett lönsamt företag genererar över tid mer pengar in i kassan än de betalar ut. Ett ord som ofta används när man talar om att mäta lönsamhet är ordet räntabilitet. Ordet räntabilitet är synonymt med avkastning och det visar hur väl ett företag lyckas skapa vinster på sitt kapital. Du bör förstå sambanden mellan företagets lönsamhet, finansiering och tillväxt.


Det finns en uppsjö av nyckeltal som används för att räkna på företagens lönsamhet, till exempel:

  • (ROA) Räntabilitet på det totala kapitalet = Resultatet / Totalt kapital
  • (ROE) Räntabilitet eget kapital = Resultatet / Eget kapital
  • Räntabilitet på sysselsatt kapital = (Rörelseresultat + Finansiella intäkter) / Sysselsatt kapital
  • Räntabilitet på operativt kapital = Rörelseresultatet / Operativt kapital

De allra flesta investerare köper aktier i lönsamma bolag eller bolag som de tror kommer bli lönsamma i framtiden. Hur avgör de då lönsamheten i bolaget? Hur räknar man på företagens lönsamhet och hur skall man tänka? Vilka nyckeltal är lämpliga att använda? 

Bland vårt utbildningar hittar du bland annat:


Gör som hundratals andra och vidareutveckla dina ledarkunskaper hos oss på Exmi – boka din utbildning redan idag eller kontakta oss för att få veta mer!