När du verkar i en ledande ställning är kraven höga, samtidigt som de kommer från många håll och kanter. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips för hur du hanterar med dessa krav, och därigenom lyckas som chef.

Så gör du för att lyckas som chef

Det finns såklart en mängd olika faktorer som är viktiga för att du ska lyckas i din roll som chef. Nedan har vi samlat några av de mest betydande:

1. Var tydlig med förväntningarna
En av de viktigaste faktorerna för att lyckas i en ledande ställning, är att tydliggöra förväntningarna. Ju snabbare detta görs, desto bättre. 

Det är viktigt att du tar reda på vilka förväntningar som dina medarbetare har på dig. Hur? Genom att fråga dem såklart. Utöver detta bör du också fundera över vilka förväntningar du har på dig själv.

2. Lär känna dina medarbetare
Något som också är av största vikt för att lyckas i din roll som ledare, är att lära känna dina medarbetare. På riktigt. Avsätt tid för avslappnande lära-känna-samtal med alla anställda, under vilka du kan fråga:

•    Vad är dina drivkrafter? 
•    Vad vill du uppnå i din yrkesroll? 
•    Vad kännetecknar en bra arbetsplats för dig? 
•    Vad är dina förväntningar på mig som chef? 
•    Hur kan jag stötta dig i ditt arbete?

3. Skapa en fungerande grupp
Ingen kan bära en hel organisation på sina axlar. För att lyckas gäller det att alla arbetar mot samma mål och vet vad som förväntas av dem. Det är också viktigt att medarbetarna trivs i varandras sällskap och lyfter varandra.

Som chef är du ytterst ansvarig för att så också blir fallet. För att lära dig mer om hur du ökar trivseln och skapar fungerande grupper på arbetsplatsen, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar.

4. Lär dig hantera konflikter
Hur mycket du än gör för att skapa en fungerande grupp, kommer det förr eller senare att uppstå konflikter. Då gäller det att du som chef tar tag i dessa på en gång och även vet hur du ska handskas med dem. 

5. Var beredd på att det tar tid
Att lyckas med sitt ledarskap, inte minst om man är ny som chef, tar oftast lång tid. Någonting som man också bör vara medveten om. Ha tålamod och var beredd på att saker och ting tar tid.

Vidareutvecklas tillsammans med ExMi

Om du vill lyckas som chef, kan du med fördel vända dig till oss på ExMi. Vi erbjuder flertalet utbildningar som vänder sig till ledande personer som vill förbättra sitt ledarskap och ta nästa steg i karriären.

Bland vårt utbildningar hittar du bland annat:


Rådgivning
Löpande rådgivning är en tjänst som ingår när du går ett program via ExMI. Du får managementkonsultation som hjälper dig att uppnå mål eller förbättra företagets läge. Rådgivningen innehåller ofta en kombination av planering, strategiska frågor, investeringar och hjälp med genomföranden. Du får även råd om hur du ska utveckla lönsamheten och minska affärsriskerna. Löpande rådgivning är verkligen en stor fördel att kunna nyttja när du går ett program hos oss.

Gör som hundratals andra och vidareutveckla dina ledarkunskaper hos oss på Exmi – boka din utbildning redan idag eller kontakta oss för att få veta mer!