Att komma in som ny chef kan vara ett nytt kapitel i livet och ge dig många nya erfarenheter. Det kan dock vara en svår position att bemästra och det finns många fallgropar du som ny chef kan ramla i.

Innan du tar dig an chefspositionen kan det vara bra att vara medveten om dessa misstag och försöka hantera situationer på bästa möjliga sätt. Det är även viktigt att vara förberedd för olika situationer och kunna behålla lugnet i olika scenarion.

I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de vanligaste misstagen som en ny chef kan göra samt hur dessa kan förebyggas.

Du håller en dålig kommunikation

Att kommunicera kan i många fall vara svårt. Det många gör är att enbart utgå från sig själva och i det glömma bort att alla inte uppfattar allt på samma sätt. Det finns olika behov som du som chef måste möta och du måste se varje enskild individs perspektiv.

Som chef är kommunikationen a och o och om den fallerar så kommer det skapa problem och missförstånd på arbetsplatsen. Det kommer även leda till att effektiviteten minskar och att dina medarbetare blir irriterade och stressade. Det kommer med andra ord leda till ett dåligt arbetsklimat.

Du delar inte med dig av din målsättning

Ett misstag som är vanligt är att du som chef håller inne på information och inte är tydlig med att presentera dina målsättningar. Ingen kommer kunna läsa dina tankar. Alla dina medarbetare har rätt till att få ta del av information som berör dem och även ha en tydlig och klar målbild.

Kom ihåg att det är ditt ansvar som chef att se till att hela arbetslaget hänger med. Skulle du märka att fallet inte är så måste du åtgärda detta och visa mer tydlighet.

Du sätter för hög press

Som chef ska du absolut sätta press på dina medarbetare men det gäller att göra det på rätt sätt. Ett misstag som många ledare gör är att sätta för mycket press på sina medarbetare och ingen press på sig själv. Detta kommer skapa en obalans och dina kollegor kommer inte att uppskatta det. Ett sådant beteende kan lätt framstå som själviskt och orättvist. Försök att behandla dina kollegor på det sättet du själv vill bli behandlad på.

Du tar din position på för stort allvar

Att ta din chefsroll på allvar ska du självklart göra men inte på för stort allvar. Om du sprider en energi som säger att du är bättre än alla andra bara för du besitter din position kommer detta, med största sannolikhet, inte bemötas på ett positivt sätt. Se dig själv som ett team med dina kollegor och samarbeta. Ni ska tillsammans nå era mål och lyckas.

Du är snål med beröm

Ett misstag många chefer gör är att snåla med beröm och komplimanger. Visa uppskattning och ge dina kollegor beröm för deras arbete – stort som smått. Det visar även att du ser dina kollegor och att du är tacksam för deras engagemang och arbete. Det kommer även skapa en härlig stämning på arbetsplatsen och trivselnivån kommer öka.

Vidareutvecklas tillsammans med ExMi

Om du känner att du vill utvecklas i din roll som ledare, kan du med fördel vända dig till oss på ExMi. Vi erbjuder flertalet utbildningar som vänder sig till ledande personer som vill förbättra sitt ledarskap och ta nästa steg i karriären.

Bland våra utbildningar ONLINE hittar du bland annat:

Gör som hundratals andra och vidareutveckla dina ledarkunskaper hos oss på Exmi – boka din utbildning redan idag eller kontakta oss för att få veta mer!