De flesta ledare har nog funderat över huruvida andra uppfattar deras prestationer som bra ledarskap eller inte. Även om alla har olika uppfattningar om vad som är ett bra ledarskap så är det en sak som är säker, när vi väl upplever ett bra ledarskap så är det väldigt tydligt. I den här artikeln delar vi därför med oss av 8 egenskaper som dina medarbetare uppfattar som bra ledarskap!

Egenskaper för bra ledarskap

  1. Nyfikenhet och deltagande
  2. Lösningsorienterad och öppen för förändring
  3. Bekräftande
  4. Negativ feedback ges enskilt
  5. Tydliga instruktioner
  6. Lyssnar och förstår
  7. Konfliktlösande
  8. Rättvis

1.Nyfikenhet och deltagande

En ledare som är nyfiken på sina medarbetare och deltar i diskussioner kommer snabbt att uppfattas som en i gänget. Att faktiskt vara intresserad i de som arbetar runt i kring dig kommer göra det mycket enklare att hantera olika situationer som kan uppstå.

Vårt bästa tips är att vara så deltagande som möjligt vid fikaraster - kanske även bjuda på en bulle lite då och då?

2. Lösningsorienterad och öppen för förändring

En ledare som ser lösningar i stället för problem, det är nog vad vi alla längtar efter. Här är det dock väldigt viktigt att du låter dina medarbetare få möjlighet att komma med förslag på olika lösningar - och att du faktiskt tar till dig dessa med öppna armar.

3. Bekräftande

Ett bra ledarskap handlar mycket om att se sina medarbetare och att kunna bekräfta att du har sett dem. Ibland krävs det en liten kommentar som ”snyggt jobbat”, ett hejande i korridoren om att personen är riktigt bra på något, eller kanske även en löneförhöjning. 

4. Negativ feedback ges enskilt.

Utan frågetecken. Ingen medarbetare tycker om att bli uthängd bland de andra. Dels uppfattar den enskilde individen detta som pinsamt, men risken är dessutom stor att de övriga i gruppen även blir rädda för att samma sak ska hända dem, vilket skapar ett kontraproduktivt resultat.

5. Tydliga instruktioner

För att ge dina medarbetare så bra förutsättningar som möjligt är det väldigt viktigt att du ger dem tydliga instruktioner. Speciellt i början om de är osäkra, nya, eller ska utföra en uppgift för första gången.

Efter ett tag övergår såklart detta till att du ger dem mer och mer ansvar. Ett bra ledarskap handlar helt enkelt om en balansgång mellan att hela tiden skapa så bra förutsättningar som möjligt för att dina medarbetare ska kunna lyckas.

6. Lyssnar och förstår

Även om du är ”ledaren” så är det inte meningen att det bara är du som ska prata. Det finns mängder av tillfällen där du i stället bara bör sitta helt tyst och visa att du förstår.

Kom ihåg att det inte bara är du som har kunskap - dina medarbetare sitter på enorm kompetens som du kanske inte ens vet om än. Om du lyssnar noggrant upptäcker du snart hur du kan förvalta ytterligare egenskaper på ett bra sätt.

7. Konfliktlösande

Om det uppstår ett problem och en medarbetare kommer till dig, då sker det i förtroende. Personen förväntar sig att du därefter ska åtgärda problemet.

8. Rättvis

Grundstenen i ett bra ledarskap handlar om att alla runt om kring dig ska bli lika mycket sedda. Ingen ska bli favoriserad och få privilegier, samtidigt som ingen heller ska hamna i skymundan.

Rättvisa handlar även om att försöka delegera ut ansvar på bästa möjliga sätt. Den här gången är det din tur men nästa gång får någon annan göra det.

Avslutningsvis

Där har du det - åtta olika egenskaper som dina medarbetare uppfattar som bra ledarskap!

Utveckla ditt ledarskap hos Exmi

Förhoppningsvis känner du nu att du har större förståelse för vad dina medarbetare uppfattar som bra ledarskap, och samtidigt fått några hjälpsamma verktyg för hur ni kan utveckla er effektivitet.

Om du vill få ännu bättre förståelse för hur du leder en organisation framåt och hjälper den att uppnå framgång kan du med fördel välja att läsa någon av våra utbildningar. Vi ger dig verktygen för att skapa och utveckla goda incitament för hela organisationen, samtidigt som du utvecklas i rollen som ledare och rådgivare.

 

Gör som hundratals andra och vidareutveckla dina ledarkunskaper hos oss på Exmi – boka din utbildning redan idag eller kontakta oss för att få veta mer.