Som chef och ledare ingår det en mängd olika arbetsuppgifter, varav förhandling är en av dem. Ett moment som är givande men också mycket krävande. För att nå framgång i dina förhandlingar tänkte vi därför dela med oss av några saker att tänka på vid dessa tillfällen.

Innehåll

  • Förhandling – en del av chefsyrket
  • Fem saker att tänka på vid förhandling

Förhandling – en del av chefsyrket

Chefsyrket är mycket omväxlande. Det innehåller en mängd olika arbetsuppgifter. Allt ifrån svåra samtal och strategiskt arbete till förhandlingar, varav den sistnämnda ska vi ha extra fokus på.

Att sitta i förhandling är nämligen en mycket speciell uppgift. En uppgift som kan vara väldigt omväxlande beroende på vem den sker med och vad den innefattar. Det är inte ovanligt att du som chef får genomgå förhandlingar med såväl medarbetare som leverantörer.

Medarbetarförhandlingar kan exempelvis innefatta lön- och anställningsvillkor medan förhandlingar med leverantörer kan röra avtal i egenskap av inköpta varor eller tjänster. Sammanfattningsvis är det således en naturlig del av chefsyrket.

Fem saker att tänka på vid förhandlingar

1. Var förberedd och kom i tid – Detta må låta som en självklarhet för många, men det är ändå värt att poängtera. Var påläst och gå alltid in med ett tydligt mål. Vad ska du ha uppnått efter förhandlingen? Se även till att komma i tid, annars är risken stor att mötet börjar på fel fot.

2. Klä dig utifrån ditt mål – Vem du ska träffa, var ert möte ska äga rum och vad ditt mål är, ska inspirera ditt klädval. Har du möte med en viktig leverantör? Klä upp dig i t.ex. kostym. Ska du ha möte med en medarbetare? Då är det okej att klä sig mer avslappnat.

3. Gå in med rätt inställning – För att lyckas i en förhandling gäller det att gå in med rätt inställning. Undvik tankar om att det är tävling där ena parten (troligtvis du) ska vinna och den andra ska förlora. Detta skapar oftast en dålig stämning som riskerar att fallera hela projekt.

Tänk istället att båda parter jobbar mot ett gemensamt mål. Det gäller att ge och ta på ett sådant sätt att samtliga inblandade går ut som vinnare. Arbeta mot ett gemensamt mål.

4. Använd hypotetiska frågor – Något som är väldigt fördelaktigt vid leverantörsförhandlingar är att använda hypotetiska frågor. Genom att göra detta får du motparten att besvara frågor utan att ge något löfte. Istället får du däremot ut viktig information som kan användas för att få ett övertag.

5.Våga avsluta mötet om ni inte kommer överens – Även detta är mest fördelaktigt vid förhandlingar med leverantörer. Om ni inte kommer fram till en deal som gör dig helt tillfredsställd, våga avsluta mötet.

Där har du det – fem saker att tänka på vid förhandlingar. Anamma dessa punkter och du kommer garanterat att nå större framgång än tidigare. Tänk dock på att alltid vidareutvecklas och våga utmana dig själv för att nå ännu längre!

Bland våra chefsutbildningar med löpande rådgivning hittar du bland annat:

Gör som hundratals andra och vidareutveckla dina ledarkunskaper hos oss på Exmi – boka din utbildning redan idag eller kontakta oss för att få veta mer!