Att komma in som ny VD kan vara början på ett nytt kapitel i livet. Det innefattar både ansvar och ledarskap. Du vet själv att ingen uppskattar en VD som kollar ner på sin medarbetare men heller inte någon som inte tar sitt ansvar och sin roll på allvar. Så, vad ska man egentligen tänka på när man kommer in som ny VD? 

Som VD ska du verkställa beslut
VD:s aktiviteter är ofta fragmenterade och osammanhängande men framför allt inriktade på verkställighet. Det gäller att ha rätt prioriteringar för att säkerställa lönsamheten.

Kunna behålla lugnet och inte drabbas av stress
När du går in i rollen som VD kan du lätt gå ut för hårt och glömma bort din hälsa. Med tiden kommer du dock stöta på hinder, stressmoment och motgångar. Detta måste du vara förberedd på och du måste lära dig att behålla ett lugn.

Se till att ha en tydlig dialog med dina medarbetare och chefer för att underlätta i stressade situationer. Har du ett starkt arbetsteam bakom dig kommer saker och ting bli lättare. Du kan inte lägga allt ansvar och jobb på dig själv. 

Ha en tydlig plan och lär dig planera
För att kunna behålla ditt lugn så underlättar det enormt om du har koll på dina projekt och lägger upp en tydlig plan. Det är bra att ha höga mål men utan en plan kommer det inte fungera. Ett tips är därför att sätta upp mål för den kommande tidsperioden. Då skapas en tydlighet. Med andra ord, lägg tid på planering!

Lita på dig själv men var en duktig lyssnare 
I din roll gäller det att lita på din egen magkänsla och kapacitet. Du vill utstråla en självsäkerhet på din arbetsplats. Det är också viktigt att lyssna på dina medarbetare och ta inspiration från andra. Hitta en balans! 

Erkänn dina misstag 
Sist men inte minst - alla gör misstag! Våga erkänna dina misstag och gör om och gör rätt. Det kommer alla gynnas av i slutändan. 

Vidareutvecklas tillsammans med ExMi
Om du vill utvecklas i din roll som chef och ledare, kan du med fördel vända dig till oss på ExMi. Vi erbjuder flertalet utbildningar som vänder sig till ledande personer som vill förbättra sitt ledarskap och ta nästa steg i karriären.

Bland våra utbildningar hittar du bland annat:

Gör som hundratals andra och vidareutveckla dina ledarkunskaper hos oss på Exmi – boka din utbildning redan idag eller kontakta oss för att få veta mer!